Mijnhappening

Op 11 en 12 september is het weer zover, dan organiseert stad Beringen: de Mijnhappening! Om gekende redenen kon de Mijnhappening niet plaatsvinden in 2020. Dit jaar organiseren we een nieuwe editie, een samenwerking van Toerisme Beringen, de Interculturele Raad en de Vrienden van het Mijnmuseum. Bezoekers zijn welkom op de site van be-MINE!  

Maak een reis rond de wereld en ontdek het divers verenigingsleven in Beringen! Dankzij de verenigingen van de Interculturele Raad en Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking proef je gerechtjes in het smakendorp. Reis van Kenia naar Turkije en ontdek de diversiteit die Beringen rijk is!  

Het Mijnmuseum maakt je wegwijs in de geschiedenis van de Mijn. Je kan er een mooie tentoonstelling bezichtigen in de oude badzaal van de mijn.  

Zowel op zaterdag 11 als zondag 12 september wordt er kinderanimatie voorzien. Voor jong en oud zijn er heel wat leuke workshops: water marmeren, dans, muziek, …  

Naast het smakendorp, ontdek je muzikaal talent binnen en buiten Beringen. Laat je verrassen door muziek van over de hele wereld. Zaterdag is de mijnhappening van 15 tot 23 uur en zondag van 15 tot 20 uur. 

Volg het event op facebook: https://www.facebook.com/mijnhappening 

Doorlopende animatie

Kundabuffi
Vertel- en muziektheater, wereldmuziek, interactieve djembé en percussie met een melange van  Afrikaanse en Indische dans

Workshops
Water marmeren, steltenlopen, circustechnieken, gezichtschilderingen, houtskooltekeningen...

Zaterdag tussen 15 en 23 uur

Overdekt podium
15:30 - 16:30 Share-on
17:00 - 18:15 Latino Beat-M
18:45 - 20:00 Latino Beat-M
20:30 - 21:00 Bellydance by Johanna
21:30 - 22:30 Wamaki’s

Podium Mijnmuseum
16:30 - 17:00 Bhumika Parekh bollywooddans
18:15 - 18:45 Bhumika Parekh bollywooddans
20:00 - 20:30 Ismaël Erdoglu

Mobiele acts
Afrikaanse dans
20:00 - 20:30 Ritmo Percussion

Zondag tussen 15 en 20 uur

Overdekt podium
15:30 - 16:30 SEI
16:45 - 17:30 Lady Sax
18:00 - 18:45 Sunny After Moon
19:00 - 20:00 Watan Dabke

Mobiel
16:15 - 16:45 Mestre Dende capoeira
17:30 - 18:00 Braziliaanse samba en percussie
18:45 - 19:00 Mestre Dende capoeira

Podium Mijnmuseum
15:30 - 16:30 Lady Sax
17:00 - 18:00 Grafite
18:30 - 19:30 Mustafa Yagizoglu

Tentoonstellingen zaterdag en zondag

Bewogen Fotografen ‘Bonanza! Kleine gelukjes in beeld’ (Mijngebouwen: betaalzaal)
‘Wij kwamen van overal’, one way ticket Beringen-Mijn
(Mijngebouwen: badzaal)

Het Mijnmuseum (4 euro) en de mijngebouwen (gratis) zijn open tijdens de Mijnhappening

10 jaar be-MINE

be-MINE nv, de ontwikkelaar die instaat voor de revitalisatie van de voormalige mijnsite van Beringen, bestaat 10 jaar. We blikken daarom graag terug op de prachtige metamorfose die de site de afgelopen 10 jaar heeft ondergaan. Zo’n jubileum willen we op gepaste wijze vieren. be-MINE nv en de stad Beringen nodigen daarom iedereen uit voor een gevarieerd programma. Dit tijdens het weekend van de mijnhappening, zo vieren we dubbel feest op be-MINE!

Unieke kortfilm en expo over kolenwasserijen

Op zaterdag 11 september kunnen de eerste 150 geïnteresseerde inwoners die zich inschrijven, genieten van een unieke tour en kortfilm van het productiehuis ‘de Chinezen’ op be-MINE. Dit bezoek wordt gekoppeld aan een bezoek in avantpremière van de TRIAGE-expo in de recent gerestaureerde kolenwasserij 4. Triage is een unieke reizende fototentoonstelling over het indrukwekkende mijnpatrimonium van kolenwasserijen. Met meer dan 120 foto’s van kolenwasserijen in binnen- en buitenland, focust de expo niet alleen op het verleden, maar legt ze ook de link met de toekomst van be-MINE en de kolenwasserijen.

Ben jij graag in avant-première erbij? Wees dan snel, want de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan via deze link. Geen tijd voor de tour en avantpremière op zaterdag 11 september? Vanaf zondag 12 september is expo Triage in kolenwasserij 4 voor het grote publiek te bezichtigen.

Expo Triage wordt georganiseerd volgens de geldende veiligheidsmaatregelen in het kader van Covid.

Deelnemende verenigingen smakendorp

Purity for India

Purity for India and Nepal is ontstaan vanuit een groot verlangen van Lucia om aan hulpverlening te doen, niet door het van hen over te nemen, of te bepalen hoe het moet volgens onze waarden en normen maar door net te voelen wat ze zelf nodig hebben om vanuit eigen kracht hun leven te upgraden. Dit door hen een stem te geven en hun waarden en normen te respecteren. 

Zo zijn er toiletten gebouwd, huizen gerenoveerd, waterputten heraangelegd, alleen staande ouderen ondersteund en een naaiatelier gestart waarin vrouwen tevens de kans krijgen om te leren naaien. Dit atelier wensen we verder uit te breiden met een winkeltje voor damesartikelen en een hoekje om gezellig als vrouwen samen te zitten met een chai (Indische thee) en iets klein om te eten. Dit om vrouwen de kans te geven meer onafhankelijk te zijn, een groot verlangen van de vrouwen ginder. 

vangriekenlucia.weebly.com/purity-for-india-and-nepal.html

www.facebook.com/purityforindianepal/

Oxfam Wereldwinkel Beringen

Oxfam België is een beweging die strijdt tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. Als Wereldwinkel Beringen zijn wij een schakel binnen deze beweging. Onze winkel wordt volledig door vrijwilligers draaiende gehouden.

Wij verkopen in onze winkel allerlei producten, zowel voeding als artisanaat, van partners/coöperaties uit het Zuiden die door oxfam ondersteund worden in hun strijd tegen armoede en onrechtvaardigheid.

Op deze manier proberen we ook de inwoners van Beringen bewust te maken van de belangrijkheid van eerlijke handel.

https://www.oxfamwereldwinkels.be/winkels/beringen/

Scouts Beringen-Mijn

Elke zaterdagnamiddag (14u – 17u) zorgt onze enthousiaste leiding voor boeiende scouts activiteiten voor jong en oud. Altijd iets verschillend, altijd iets tof. Spelenderwijs leren onze leden sjorren, koken, kaartlezen, samenwerken met andere, etc. Kortom, vaardigheden en ervaringen die onbetaalbaar zijn. Onze activiteiten kan je terugvinden in het kompas. Bezoek ook zeker onze Facebook- en Instagrampagina waar we regelmatig foto’s posten van onze activiteiten.

Dankzij de ideale ligging ravotten de jongens en meisjes in een rustige omgeving, ver uit de buurt van drukke wegen. Daarboven beschikt Scouts Beringen-Mijn over een grote speelwei met een toegankelijk bos. Speelplezier verzekerd!

https://www.scoutsberingenmijn.be/

Iko vzw

Iko Vzw werd in 2005 opgericht om in India een weeshuis ( MAMARE) te starten. We bouwden een huis om wezen en semi-wezen uit de laagste kasten van de Indische maatschappij een kans te geven op een nieuwe toekomst. In ons huis wonen momenteel een twintigtal meisjes die we een veilige plek aanbieden, goede hygiëne, gezonde voeding en in het bijzonder : onderwijs. Enkele meisjes verlieten ons huis al met een mooi diploma op zak en dus een mooie toekomst.

https://www.ikovzw.org/

Ahmadiyya Moslim Gemeenschap

Ahmadiyya moslim gemeenschap is een wereldwijde gemeenschap met meer dan twee honderd miljoen leden over de hele wereld.  Deze werd in 1889 in (Qadian) India opgericht door Mirza Ghulam Ahmed (de beloofde Messias en Mahdi). In België werd de gemeenschap in 1982 opgericht met hoofdzetel in Dilbeek. We hebben tot heden 15 vestigingen en ongeveer 1700 leden over heel België.

Bij de oprichting van deze gemeenschap zijn 2 basis voorwaarden voorgelegd aan de leden, namelijk verbetering van de relatie tussen de mens en God en verbetering van de relatie met de medemens.

Om deze doelen te realiseren organiseert de gemeenschap wereldwijd op vrijwillige basis programma’s met betrekking tot humanitaire hulp.  In België zijn we actief in verschillende domeinen, bijvoorbeeld bezoeken van asielcentra, ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Daar gaan we bij de mensen meestal een praatje slaan, bereiden maaltijd voor hen en geven hen geschenken op verschillende gelegenheden. Om in harmonie te leven met anderen zonder enige vorm van discriminatie onder het motto “Liefde voor iedereen & haat voor niemand”.

UAV (Unie van Actieve Verenigingen)

De Unie van Actieve Verenigingen (UAV) is een sociaal culturele vereniging die verschillende culturele gemeenschappen in België vertegenwoordigt. Ze is erkend door het Vlaamse Ministerie van Cultuur onder het decreet Sociaal Cultureel Volwassenenwerk.

De koepelorganisatie werd in 1993 opgericht, toen nog onder de naam ‘Turkse Unie van België’. Oorspronkelijk bestond de achterban dan ook enkel uit de Turkse gemeenschap. Intussen hebben zich ook verenigingen van andere etnisch-culturele minderheden zich bij de organisatie aangesloten. Dit vormde mee de basis voor een naamsverandering en een nieuw beleidsplan. Voor de organisatie is het altijd helder geweest: wij willen zo divers mogelijk zijn; toegankelijk voor iedereen. Dit is waarom er is gekozen voor een neutrale naam die geen etnische referentie heeft.

De UAV is actief in heel Vlaanderen en Brussel en hebben respectievelijk een afdeling in vier regio's: Limburg, Brussel, Gent en Antwerpen. Ondertussen telt UAV meer dan 160 lidverenigingen. De lidverenigingen organiseren socio-culturele activiteiten rond verschillende maatschappelijke thema's. Zowel UAV als haar lidverenigingen richten zich tot verschillende doelgroepen met extra aandacht voor de meest kwetsbaren.

Via het verenigingsleven en eigen projecten wil de UAV gelijke kansen bieden om deel te nemen aan een hechte, warme en inclusieve samenleving. En dit doet ze vanuit drie pijlers:

Ondersteuning verenigingen: we ondersteunen onze lidverenigingen zodat ze mensen kunnen versterken en verbinden: Wij geloven dat een sterk netwerk mensen kracht geeft en isolement doorbreekt.

Belangen behartigen: wij zijn een spreekbuis voor personen in een kwetsbare positie. In het bijzonder voor personen met een migratieachtergrond en/of personen in (kans)armoede.

Laagdrempelig aanspreekpunt: wij willen een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor iedereen die werkt aan een inclusieve samenleving daarom werken wij in partnership met organisaties, voorzieningen en instanties.

https://www.uavbelgie.be/

Semersah vzw

Semersah vzw heeft als doel iets te betekenen voor jongeren, hen van straat te houden. Dit houdt ook in dat we onze jongeren terug trachten te integreren in de samenleving. 

Jongeren die een drugs-, alcohol- of gokverslaving hebben, krijgen via Semersah een speciale behandeling. Door middel van allerlei activiteiten en speciale sessies proberen we hun levensbesef weer aan te wakkeren. Zo hopen we hen ervan bewust te maken dat zij nog altijd deel uitmaken van de (Belgische) samenleving. 

Hiernaast telt onze vzw zo’n 400 leden. We organiseren ook toeristische en culturele activiteiten. Onze visie bewoorden we met de 4 Hadith van onze profeet Mohammed (vrede zij met hem). Deze Hadith zijn niet alleen gericht naar de moslims toe maar ook dat de hele maatschappij hier het nut van zal inzien en opdoen: 

 • “Vergemakkelijk het, maak het niet moeilijker voor de mensen”. 
 • “Laat de mensen in vreugde zijn en laat ze niet haten”.
 • “Heb respect voor elkander”. 
 • “Val niet in tweedracht”. 

Wij als de vereniging Semersah, willen in naam van allen, in naam van de vereniging het volgende zeggen: “Wij houden van ieder elk mens, en het maakt niet uit van welk godsdienst ze zijn”. Kortom, we streven naar een samenleving zonder probleemjongeren. 

vzwsemersah.be 

LAFA vzw

LAFA staat voor Love-lines Aid For Africa en is een vereniging zonder winstoogmerk. Deze vereniging werd opgericht om gemeenschappen in Oost-Afrika te helpen door middel van geestelijke, sociale en materiële ondersteuning. 

Onze visie is dat we ondersteuning willen bieden en meewerken aan initiatieven om veranderingen te weeg te brengen in Afrika. We houden van de behoeftigen  zoals we houden van onszelf en eren God door het verspreiden van Zijn Woord. Onze gedachten gaan vooral uit naar de armen. We geven hen hoop en vertrouwen in hun eigen toekomst maar ook die van hun kinderen. 

Onze missie en doelen zijn: 

 • basisonderwijs voor weeskinderen. 
 • beroepsgerichte trainingsprogramma’s  
 • huisvesting voor straat- en weeskinderen. 
 • HIV/aidsprogramma’s voor de jeugd. 
 • tehuizen voor dakloze weduwen
 • opleidingscursussen voor jonge mannen en vrouwen: landbouw, veehouderij, boerderij, … 
 • gezondheidscentra voor medische hulp in de gemeenschappen. 
 • water en sanitaire voorziening. 
 • kerk voor geestelijke ondersteuning. 
 • kleinschalige ondernemingen en ontwikkelingsprojecten. 

www.lovelineaidforafrican.com

https://www.facebook.com/lovelineaidforAfrica/

BIF

Bif is een organisatie die zich bezighoudt met verscheidene activiteiten voor het leren, naleven en overbrengen van de islam. 

De Bif stimuleert tevens normen als goedheid voor de medemens, onbaatzuch- tigheid, solidariteit en rechtvaardigheid. De volgende woorden van de profeet Mohammed zijn daarin leidend: “Concurreer met elkaar in goede daden en vroomheid”, “De besten onder u zijn diegenen die het meest nuttig zijn voor de medemens” en “Vergemakkelijk, maak het niet moeilik”. De BiF ondersteunt participatie van moslims als gelijkwaardige burgers in de samenleving en zet zich in voor de bescherming van hun belangen en hun fundamentele rechten.

Dogus vzw


De mijnhappening is een CovidSafe evenement. Dit wil zeggen dat je enkel toegang krijgt op vertoon van een geldig CovidSafe ticket.
Dit kan je tonen via de CovidSafeBE-app op je smartphone of afdrukken op mijngezondheid.belgie.be

De Mijnhappening gaat voor volledig CovidSafe. Dit wekt wel wat vragen op. Op enkele geven we alvast een antwoord:
 
Wat is een geldig CovidSafe Ticket?
- volledig gevaccineerd (+2 weken)
- negatieve PCR-test (dag van de test + 2 dagen)
- negatieve antigeentest (dag van de test + 1 dag)
- herstelcertificaat (+10 dagen en -180 dagen)
 
De bovenstaande testen kunnen worden afgenomen door dokters of apothekers. Een zelftest is niet geldig.
 
Hoe kan ik een geldig CovidSafe ticket voorleggen aan de ingang?
- download de CovidSafeBE app via www.covidsafe.be of de App Store of Play Store. Voor de activatie is verbinding met eHealth of Itsme nodig. Zorg dus dat je dit enkele dagen op voorhand installeert en uitprobeert!
- mensen zonder smartphone kunnen het ticket downloaden en afdrukken via mijngezondheid.belgie.be of bellen naar 078 78 78 50
- bewijs steeds je identiteit door je identiteitskaart te tonen
 
Hoe zit het met kinderen?
- iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CovidSafe Ticket aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden
 
Meer vragen en antwoorden vind je terug op de pagina met veelgestelde vragen op covidsafe.be: