Wandelen

Wandelen in de Vallei van de Zwarte Beek

Ontdek via www.wandeleninlimburg.be alle wandelroutes van de Vallei van de Zwarte Beek en omstreken. Je kan via deze website de routes uitpluizen, printen en bestellen.

 

Vallei van de Zwarte Beek

De roestbruin gekleurde zwarte beek voert je dwars door West-Limburg, van Hechtel-Eksel tot Diest. Op de flanken van de heuveltoppen kleuren weides en akkers het landschap, afgewisseld met knoteiken en houtkanten. In de natte vallei zwaaien venige moerassen, turfputten en trilveen (tot wel 8 meter dik!) de plak. Zij maken dit beekdal uniek in Vlaanderen. De Vallei van de Zwarte Beek biedt je een gevarieerd landschap om in te wandelen: uitgestrekte vlaktes, holle wegen of prachtige vergezichten.. je vindt het er allemaal. De keuze is aan jou!

 

Wandelgebied Koersel

Maak kennis met de vallei van de Zwarte Beek. Ontdek de paarse heide op het militair domein, een bos met veel verrassingen en het Koersels Kapelleke.  Het recreatieoord Koersels Kapelleke is al sinds 1826 een gekend bedevaartsoord.  Naast dit bedevaartsoord heb je ook een 30 meter hoge uitkijktoren, speeltuin, minigolf, trickpin en een plonsvijver (zie: recreatieoord 't Fonteintje) en... aangename wandellussen.

 

Wandelgebied Paal

De streek van Paal is een uitloper van het Hageland, waar holle wegen en heuvels het landschap bepalen. Paal is dan ook rijk aan ‘bergen’. De Klitsberg, Venusberg, Dalenberg, Totenberg, Zwaneberg, Meelberg, Geleberg, Busselberg, Suikerberg, Zandberg, Steenberg, Meelberg en de Mierheuvel leiden je met hun tot de verbeelding sprekende namen, tot op zo’n 50 m hoogte. Holle wegen en prachtige vergezichten op de vallei van de Zwarte Beek, daarvoor moet je gaan wandelen in Paal!

 

Wandelgebied be-MINE

Op en rond be-MINE is de mix tussen erfgoed, cultuur, natuur, recreatie en toerisme zo een succes. De mijnsite werd beschermd als monument en is te ontdekken in het Mijnmuseum. Rond de mijngebouwen werd een ruim recreatief aanbod gerealiseerd: zwembad Sportoase,, het duikerscentrum TODI, de Avonturenberg en mountainbike parcours op de terril, Be-MINE Boulevard en het klimcentrum Alpamayo.

Beringen-Mijn is daarnaast ook een groot stuk natuur. Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was, is nu een heuvel waar bosjes en open plekken elkar afwisselen. Hierdoor heeft de terril heel wat in petto voor natuurontwikkeling. Je wordt tijdens je wandeling beloond met een magnifiek uitzicht over Limburg en de nabije tuinwijken.

 

 

stAPPen in de cité (4,5 km)

De mijn zorgde voor woningen voor haar werknemers. Er werden, scholen, winkels, sportvelden, logementshuizen, kerken enzovoort gebouwd. Zo ontstond een hele wijk rondom de mijn: de cité. Met de blauwe route van de lussen te be-MINE geven we jou de kans om via de interactieve wandeling ‘Beringen: de cité” het mijnverleden te ontdekken.

Download gratis de app Beringen: de Cité (ca. 500MB) via:

- Play Store

- App Store

VZW Toerisme Beringen biedt ook meerdere rondleidingsmogelijkheden onder begeleiding van een stadsgids: te be-MINE, doorheen de cité, of over de terrils, enz.

 

Wanneer?

De terrils zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Gidstochten zijn mogelijk via resevatie.

 

tablet

Wandelen in de Vallei van de Zwarte Beek